Haberler

SOSİAD’ın HMSF ile İşbirliği Çerçevesinde “Yaşam için Soğutma” Konferansı Düzenledi

Soğutma Sanayi İş İnsanları Derneği SOSİAD’ın, Hannover Messe Sodeks Fuarcılık A.Ş. ile birlikte ISK-SODEX Talks üzerinden düzenlediği “Yaşam için Soğutma” Online Konferansı 8 Nisan 2021 tarihinde yapıldı.

SOSİAD’ın HMSF ile İşbirliği Çerçevesinde “Yaşam için Soğutma” Konferansı Düzenledi

COVID-19 pandemisi ile birlikte önemi artan soğutma konusuna ve soğutmanın insan yaşamı için vazgeçilmez etkisine vurgu yapan ISK-SODEX Talks konferans serisinin ilki, 10.00-10.30 saatleri arasında moderatörlüğünü Hannover Fairs Turkey Finans Uzmanı Bengül Yüzlüer’in yaptığı açılış oturumuyla başladı.
Açılışta SOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Karakuş ve Hannover Fairs Turkey Sodex Fuarları Direktörü Toros Utku konuşmacı olarak yer aldı. 
SOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Karakuş, SOSİAD ve çalışmaları hakkında bilgi vererek başladığı konuşmasında, insan var olduğu sürece soğutmanın geçerliliğini yitirmeyeceğine dikkat çekti. Yaşam için vazgeçilmez dört meslekten birinin soğutma olduğunu söyleyen Karakuş, “Tıp, gıda, enerji-teknoloji ve iklimlendirme-soğutma dünyada ne olursa olsun geçerliliğini asla yitirmeyecek dört meslekten biri. Bunu pandemi döneminde çok daha net gördük. İnsanın yaşamını devam ettirebilmesi, bu dört alana bağlı” dedi. 
Soğutmanın insan hayatı için çok önemli olduğunu ifade eden Karakuş, “Tıp, gıda, ürün muhafaza, entegre tesisler, marketler ve evlerde… Her yerde soğutma var. Soğutmanın anlam ve öneminin böyle elim bir olay neticesinde perçinlenmesini tabii ki istemezdik. Ama biz bunu pandemiden önce de dile getiriyorduk. Soğutma insan için hayati öneme sahip” diye konuştu. Turgay Karakuş, SOSİAD’ın gelecek dönemde eğitime ağırlık vereceğini de sözlerine ekledi.
Karakuş’un ardından Hannover Fairs Turkey Sodex Fuarları Direktörü Toros Utku, ISK-SODEX 2019 hakkında hatırlatma yaparak, 35 ülkeden 1021 katılımcının, Türkiye dahil 107 ülkeden fuarı ziyarete gelen 85.000’i aşkın sektör profesyonelinin fuarda bir araya gelerek önemli işbirliklerine imza attıklarını söyledi. Utku sözlerine şöyle devam etti: “2018 yılında gerçekleşen fuara kıyasla yüzde 4’lük yabancı ziyaretçi artışı yakalayan fuarda online ziyaretçi kaydında da %60’lık artış oldu.”
Yaşam için Soğutma Online Konferansının, gün içinde düzenlenen oturumlarında yer alan konular ve konuşmacılar:

TOBB İklimlendirme Meclisi Tarım Ürünleri Komisyon Başkanı Levent Aydın; “Soğutmanın Tarımdaki Etkisi”, SOSİAD Genel Sekreteri Hayatı Can’ın moderatörlüğünde ve SOMTAD (Soğutma Muhafaza Taşıma Bilimleri ve Sanayicileri Derneği) Başkanı Prof. Dr. Rahmi Türk, GGD (Gıda Güvenliği Derneği) Başkanı Samim Saner ve SOSİAD Başkanı Turgay Karakuş “Gıdanın Soğutma Zinciri İçindeki Yolculuğu”, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Esin Şenol ve ISISO Sanayi Sitesi Başkanı Mak. Yük. Müh. Tevfik Peker “Soğutmanın Sağlık Sektöründeki Yeri ve Covid-19’un Hayata Etkileri”, SOSİAD Onursal Üyesi Dr.Kadir İsa ve SOSİAD Başkan Yardımcısı Barış Uçaner “Florlu Sera Gazları Yönetmeliği ve Ekonomik Etkileri”, SÜD-T (Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği) Başkanı ve İTÜ öğretim üyesi Prof.Dr.Filiz Karaosmanoğlu, TEMA (Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma) Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi A. Metin Duruk ve İSKİ Genel Müdürlüğü Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Prof. Dr. Tuğba Ölmez Hancı; “Soğutmanın Küresel Isınma ve Su Kaynakları Üzerindeki Etkisi”, SOSİAD Komisyon Üyesi İsmail Yıldırım; “Soğuk Odalarda Yangın Güvenliği”.

Başa dön tuşu