Haberler

SOSİAD ve İSİB’in Düzenlediği Toplantıda Soğutma Sektörünün İhracatı Ele Alındı

21 Temmuz 2020 Salı günü saat 14:00’de SOSİAD ve İSİB temsilcilerinin katılımıyla bir web toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda, soğutma sektörünü ilgilendiren GTİP kodlarına sahip ürün grupları için, İSİB’in “RCA Modelinin Türk Soğutma Sektörüne Uygulanması ve Hedef Ülke Önerileri” başlıklı çalışmasının sunumu yapıldı.

SOSİAD ve İSİB’in Düzenlediği Toplantıda Soğutma Sektörünün İhracatı Ele Alındı

SOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Karakuş’un açılış konuşmasının ardından İSİB Şube Müdürü Ümit Çınar, 2011 yılında 130 üye ile kurulan ve halen 1500’ün üzerinde üyesi bulunan İSİB hakkında bir tanıtım sunumu gerçekleştirdi. Dünya genelinde 507 milyar USD hacminde iklimlendirme ithalatı hacminin bulunduğunu söyleyen Çınar, soğutmanın bu pazardan %11 oranında pay aldığını belirtti. Çınar, sunumunda özetle şu bilgilere yer verdi: “Türkiye’de soğutma sektörünün iklimlendirme genelinde aldığı pay, %14 ile dünya ortalamasının üzerinde. Yani ülkemiz soğutma sektörünün ihracat performansı dünya geneline kıyasla görece olarak iyi denilebilir. Soğutma ithalat pazarında %39 ile Avrupa başı çekiyor. Bunu %31 ile Asya, %20 ile Kuzey Amerika takip ediyor. İhracatımızın %50’den fazlasını Avrupa ülkelerine gerçekleştiriyoruz. Ülke bazında da Almanya ilk sırayı alıyor.”
İSİB Yönetim Kurulu Üyesi Levent Aydın, “Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlük (RCA) Modelinin Türk Soğutma Sektörüne Uygulanması ve Hedef Ülke Önerileri” başlıklı sunumuna RCA değeri hakkında tanımlayıcı bilgiler vererek başladı. Aydın özetle şunları söyledi: “RCA, bir ürün grubunun dünyada rekabet açısından nasıl bir performansa sahip olduğunu değerlendiren bir dereceleme sistemidir ve söz konusu ürün grubunun ihracat performansının yükseltilebilmesi için yapılması gerekenleri anlamamıza yardımcı olur. Türkiye, dünya nüfusunun %1’ine sahiptir, benzer şekilde dünya ekonomik büyüklüğünün de %1’idir. Türkiye’nin dünyadaki payı %1 ise, bir ürünün ihracat performansı değerlendirildiğinde hesaplanan RCA derecesi 1’in üzerine çıkıyorsa başarılı olarak kabul edilebilir. 1’in altında ise o ürün grubunda önemli ihracatçılar arasında olmadığımızı gösterir. İklimlendirme sektörümüz genelinde 2019 yılı için bu değer; 1.11’dir.
İSİB olarak gelen talebe göre 6 GTİP koduna ait ürün grubu mercek altına alındı: 841850-Dondurucu veya soğutucu ekipmanlar (konsol, dolap, teşhir tezgahları, vitrinler ve benzerleri), 841899-Soğutucu/dondurucu-ısı pompalarına ait aksam, parçalar, 841869-Kondenserleri ısı değiştiricisi fonksiyonu gören kompresörlü ünite, 841950-Isı değiştiriciler (eşanjörler), 841989-Pastörize, kondanse etme vb işler için cihaz, tertibat, 841861-Isı pompaları, diğer soğutucu dondurucu tertibatı olanlar. Grup olarak RCA değeri ortalaması 1,40 gibi başarılı bir değere sahip. Grubun lideri 5,43 ile soğuk teşhir dolapları, reyonları. Bunu 2,43 ile soğutucu/dondurucu-ısı pompalarına ait aksam, parçalar ve 1,13 ile kondenserleri ısı değiştiricisi fonksiyonu gören kompresörlü üniteler izliyor. Diğer ürün gruplarının RCA değerleri ne yazık ki 1’in altında kalıyor. En düşük RCA değeri de 0,05 ile ısı pompaları, diğer soğutucu dondurucu tertibatı olan ürün grubu alıyor. Vitrin tipi ve mobilya tipi soğutucular konusunda en büyük pazarlarımız İngiltere ve Hollanda. Bu ürün grubunda faaliyet gösteren kuruluşlarımız için yeni hedef pazar önerilerimiz; ABD, Fransa, Kanada, Avustralya, İsviçre ve Endonezya’dır.” Aydın, sunumunda ayrıca hedef ülke pazarları hakkında aydınlatıcı bilgiler sundu. 

Başa dön tuşu